Betal.org
Društvo modelarjev BETAL
Kdo smo
Novice
Frekvence
Krožek
Kje letimo
F3A - F3M
Povezave
Kontakti in komentarji
Slike
Tips & tricks
Strani clanov
Extra 330S

Piko


Stran je bila nazadnje obnovljena 16-feb-24

Switch to English

 

webmaster

Kontaktiraj administratorja

Člani društva najpogosteje letimo na Betalovem letališču pri Zagonu, nad Strmco, v Divači in na Vremščici. Seveda občasno gostujemo tudi na drugih letališčih.

 

Betalovo letališče pri Zagonu

Dostop do modelarske steze Zagon:
Avtocesta Ljubljana-Koper, izvoz Postojna. Sledimo tablam za Postojnsko jamo in kasneje tablam za Camp Pivka jama. Na zadnjem odcepu za Pivko jamo zavijemo levo, mimo avtobusne postaje (lesena hišica) na makedamsko pot. Čez približno 500m (100m pred kapelico) zavijemo levo. Ko pridemo do kontejnerja, smo na pravem mestu.

Travnata steza je velika 150x20m

Pozicija: 45°47'23.56"N 14°10'51.27"E
Na Geopedii ali na Google maps

 

Klikni za povečavo:

Zemljevid ZagonIz zrakaIz zraka drugic

Panoramska slika 360° (4MB)

 

Vremensko situacijo lahko preverimo na ARSOvi kameri, usmerjeni v nebo nad stezo.


Predpisi o uporabi modelarskega letališča Zagon

V skladu s 5. členom Pravil Društva modelarjev Betal ter sklepom UO Društva modelarjev Betal z dne 25.2.2006 izdajam naslednje predpise o uporabi modelarskega letališča Zagon:

1. Predpisi so namenjeni vzpostavljanju in zagotavljanju reda in varnosti za vse prisotne na letališču Društva modelarjev Betal.
2. Na stezi lahko letijo samo člani društva. Ostali modelarji lahko letijo kot gosti, kar pomeni, da mora biti poleg gosta na stezi tudi modelar, ki je gosta povabil. Leta ga seznani s pravili in nosi posledice, ki bi nastale ob neupoštevanju pravilnika. Pravila veljajo v enaki meri za člane društva in goste.
3. Vsak od modelarjev, ki povzroči kakršno koli škodo, odškodninsko odgovarja sam.
4. Vsak modelar, ki pride na letališče, se je dolžan pozanimati za frekvence ostalih modelarjev, preden vklopi svoj oddajnik. Če tega ne stori, plača kazen 5€, ki se nameni za potrebe društva. Če pa pri tem nastane še kakršnakoli dodatna škoda, je zanjo odgovoren, materialno škodo pa je dolžan poravnati.
5. Če na stezi letijo več kot trije modelarji, morajo uporabljati tablo s šeipalkami z oznako kanalov. Vsak modelar (tudi gosti), mora vzeti ščipalko z oznako svojega kanala. Vsak nadaljnji vklop oddajnika brez omenjene ščipalke ni dovoljen! V primeru neupoštevanja tega člena, veljajo enake sankcije, kot v točki 4.
6. Če modelar ob prihodu ugotovi, da njegovo frekvenco že nekdo uporablja, se je dolžan s tem modelarjem dogovoriti o vključevanju oddajnika. Modelar, ki je na stezi prvi, ima prednost pred vsemi, ki pridejo kasneje in uporabljajo isto frekvenco kot on.
7. Letenje je dovoljeno le z brezhibnimi modeli in RC napravami.
8. Modelarji začetniki lahko upravljajo model samo pod vodstvom izkušenega modelarja, ki odgovarja za njih.
9. Prepovedano je letenje nad parkiriščem in prostorom za pripravo modelov ter nad vasjo Zagon in 100 metrskim pasom okrog vasi.
10. Prepovedano je nizko letenje (pod 50m) proti ostalim, ki so na letališeu (ostali modelarji, modeli, avtomobili, gledalci...). Nizki preleti ("brisanje") so dovoljeni samo v smeri steze.
11. V zraku je lahko hkrati samo en model. Več modelov je lahko v zraku samo ob izrecnem dogovoru med modelarji, vendar ne več kot trije motorni ali pet jadralnih modelov hkrati.
12. Vzletanje ali pristajanje mora modelar, ki izvaja te aktivnosti, glasno napovedati ostalim modelarjem, ki letijo, tako da ga ti slišijo in razumejo.
13. Ob stezi so lahko samo modelarji in njihovi pomočniki. Stati morajo ob stezi, tako da se lahko sporazumevajo. V času letenja ne sme biti nikogar na stezi in na področju letenja. Gledalci morajo biti vsaj 10 metrov od steze, v smeri proti kontejnerju.
14. Prednost pri pristajanju imajo letala z ugasnjenim motorjem in jadralna letala.
15. Modelarji, ki ne letijo ter njihovi modeli, morajo biti umaknjeni najmanj 1 meter iz steze.
16. Parkiranje avtomobilov je dovoljeno le na za to predvidenih površinah. Vožnja z vozili po vzletno pristajalni stezi je prepovedana.
17. Vsak modelar je dolžan skrbeti za red in čistoeo, za seboj ne sme puščati NIKAKRŠNIH odpadkov.
18. Modelarju, ki se kljub opozorilu ne bo držal zgoraj navedenih predpisov, lahko častno razsodišče začasno prepove letenje na tem letališeu ali ga ob večkratnih kršitvah izključi iz društva.

V Postojni, 25. februarja 2006
Predsednik DM Betal, Sašo Šantelj

 

Za virtualne modelarje je Entrainer ustvaril stezo za Aerofly simulator.

Tukaj jo lahko dolpotegneš. (.rar, 40 MB)
Odpakiraš jo v scenery/ mapo AFPD-ja.

Betalovo letališee

---

Strmca

Je eno boljših terenov za pobočno jadranje. Pobočje ima obliko lijaka, zato se veter pri vrhu vedno ojači in nudi odlično dviganje. Edina slabost je relativno majhen prostor za pristajanje z močnimi turbulencami, ki večkrat terjajo svoj davek. Optimalna smer vetra je JZ, da pa se leteti od JV do Z.
Pri močnejšem vetru je možno DS letenje, vendar hitrosti niso velike.

Dostop je enostaven, z avtom se pripeljemo na samo mesto letenja.
Pozicija: 45°50'15.65"N 14°12'18.84"E
Na Geopedii ali na Google maps

 

StrmcaStrmca

 

Da ne hodiš na hrib zastonj, ti nudijo koristne informacije (smer in hitrost vetra, temperatura) avtomatski telefonski odzivniki:

Kovk: 031 599 306
Slivnica: 031 787 798
Kozlek (nad Il. Bistrico): 031 704 908
Krim: 031 411 480

---

Divača

Divača je popularna predvsem zaradi veliko dodatnega prostora okoli steze za zasilne pristanke in milih zim.

Glavna (travnata) steza je velika 100x20m, je pa še dodatna steza v smeri proti burji.

Pozicija: 45°40'57.16"N 13°59'55.77"E
Na Geopedii ali na Google maps

 

Panoramska slika 360° (4MB)

 

Vremšeica od spodaj

 

Za virtualne modelarje je Entrainer ustvaril stezo za Aerofly simulator.
Tukaj jo lahko dolpotegneš. (.rar, 36 MB)
Odpakiraš jo v scenery/ mapo AFPD-ja.

---

Vremščica

V primerjavi s Strmco je Vremščica bolj občutljiva na hitrost in smer vetra. Za dobro letenje je obvezen dodatek termike, sicer se bolj plazimo nad borovci. Ima pa veliko prednost, da je pristajanje na vrhu zelo enostavno in omogoča pristajanje 6 in več metrskih modelov. Smer vetra mora biti JZ, z minimalnimi odstopanji. Za smer in hitrost vetra si lahko pomagamo z istimi odzivniki, kot za Strmco.

Leti se na Čamparjevem vrhu (pozicija: 45°41'42.11"N 14° 2'1.58"E, na Geopedii ali na Google maps). Avto pustimo na parkiriščih ob cesti in se peš odpravimo na vrh (10 minut hoje). Dostop na vrh z avtom ("offroad") ni dovoljen!

Pogled iz Divaškega letališča na kraj, kjer se leti (puščica)

Vremšeica od spodaj

 

Še bolj od daleč...

Vremšeica od spodaj

 

Pogled iz Vremščice na letališče

Pogled na dolino

 

Pogled iz zraka na Vremščico (Čamparjev vrh v ospredju)

Pogled na dolino

 

Na drugi strani je možno leteti tudi na SV veter oziroma burjo.
In sicer na Slatni, pri merilniku vetra (pozicija: 45°42'5.71"N, 14° 2'47.05"E, na Geopedii ali na Google maps)
in na samem vrhu Vremščice (pozicija: 45°41'17.25"N, 14° 3'46.28"E, na Geopedii ali na Google maps), kjer so dobri pogoji za DS letenje, tudi za visoke hitrosti. Žal pa je med travo nekaj kamenja, zaradi česar so pristanki zahtevnejši. Od najbližje ceste do vrha je 35 minut hoje.

---